Кризата, пред която е изправена банковата система на САЩ, "все още не е приключила", предупреди ръководителят на най-голямата американска банка, съобщава БиБиСи.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, направи коментарите в годишно писмо до акционерите само седмици след драматичния колапс на две големи американски банки.

Той каза, че не очаква сътресенията да доведат до глобална криза, подобна на 2008 г., отбелязвайки, че тя включва "по-малко играчи и по-малко проблеми".

Но той предупреди, че въздействието ще продължи.

"Въпреки че това не прилича на 2008 г., не е ясно кога настоящата криза ще приключи", каза той. "Дори когато е зад гърба ни, ще има последствия от това за години напред."

Даймън е ветеран от Уолстрийт, който ръководи JPMorgan през финансовата криза от 2008 г., когато излагането на лоши жилищни заеми в САЩ причини проблеми в цялата глобална финансова система.

През последните седмици той работи с правителствени служители за координиране на спасителен план за базираната в Калифорния банка First Republic, за която мнозина се страхуваха, че също е на ръба на колапса.

В близко бъдеще той каза, че фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и прибързаното поглъщане на Credit Suisse в Европа, са провокирали "много нерви на пазара" и вероятно ще накарат кредиторите да се оттеглят през следващите месеци , увеличавайки шансовете за икономическа рецесия.

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

Това поглъщане стана възможно с подкрепата на швейцарското федерално правителство

Но той каза, че не е ясно дали кризата ще засегне редовните потребители в САЩ, които са основните двигатели на най-голямата икономика в света.

"Въпреки че настоящата криза разкри някои слабости в системата, тя не трябва да се разглежда... като нещо подобно на това, което преживяхме през 2008 г.", пише той.

SVB се провали миналия месец, след като опасенията за финансовото й състояние накараха клиентите да изтеглят почти една четвърт от депозитите за няколко дни, надхвърляйки способността й да доставя средства. Регулаторите затвориха Signature на фона на признаци за подобно изтичане.

Тъй като провалите доведоха до проверка на други потенциално затруднени фирми, акциите на Credit Suisse се сринаха, което доведе до прибързаното поглъщане от конкурента UBS в сделка, сключена с посредничеството на швейцарското правителство.

Даймън каза, че неотдавнашните сътресения трябва да накарат регулаторите да проучат внимателно рисковете за банките, които произтичат от наличието на висок дял на незастраховани депозити или много клиенти с подобни профили, както направи SVB, която беше известна с обслужването на технологичната индустрия.

Но той добави, че много от рисковете - включително рязкото покачване на лихвените проценти миналата година, което навреди на стойността на някои видове активи, обикновено държани от банките - са били "скрити на видно място".

Тъй като президентът на САЩ Джо Байдън и други призовават за по-строги правила за банките, той предупреди срещу "политически мотивирани отговори".

"Трябва внимателно да проучим защо се е случила тази конкретна ситуация, но да не реагираме прекалено", каза той.

"Непостоянните капиталови изисквания за стрес тестове и постоянната несигурност около бъдещите регулации увреждат банковата система, без да я правят по-безопасна", добави той.

First Citizens Bank купува фалирала Silicon Valley Bank

First Citizens Bank купува фалирала Silicon Valley Bank

First Citizens поеме активи на SVB от 110 милиарда долара, депозити от $56 милиарда и заеми от $72 милиарда