Намаляване на въглеродните емисии за поддържане глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий няма да е възможно без ядрени централи. Това смята генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от ДПА.

Спирането на атомната енергия в Германия е политическо решение, но науката сочи в различна посока, коментира Гроси пред германската осведомителна агенция във Виена преди посещение в Берлин, където ще се срещне с германския външен министър Хайко Маас и ще участва на световна конференция за здравето в понеделник и вторник.

Политическият избор е легитимен и държавите могат да изберат една или друга политика, подчерта аржентинският дипломат относно спирането на ядрените мощности, което също е планирано в Швейцария и Белгия.

Научният факт е, че атомната енергия отделя изключително малко въглеродни емисии. Емпиричният факт е, че 1/3 от чистата енергия е с ядрен произход, категоричен е Гроси. 

Позовавайки се на Междуправителствения панел за климатични промени и Международната агенция по енергетика, Гроси заяви, че е почти невъзможно да се изпълни заложения от Парижкото споразумение праг до 2 градуса по Целзий без ядрена енергетика.

"Ядрената енергетика е част от решението", каза още той и добави, че ядрените реактори осигуряват стабилни доставки на електроенергия, която може да поддържа по-непостоянните възобновяеми източници.

Но независими учени смятат, че Междуправителственият панел за климатични промени е отбелязал в доклад, че са необходими мерки за засилване на ядрената безопасност, управление на ядрените отпадъци и други рискове, ако ядрената енергетика се разшири.

Гроси посещава Германия на фона на подновения дебат за постоянното съхранение на изразходеното ядрено гориво, след като правителствена фирма, занимаваща се с радиоактивните отпадъци, е посочила 90 региона като потенциални локации.

До момента Финландия е единствената страна, която изгражда постоянно хранилище за ядрени отпадъци. В Швеция има одобрение.

Германски учени търсят място, което ще е безопасно за 1 милион години.

Докато малко държави искат да затворят своите централи, много планират да отворят, особено в Азия.

Гроси коментира, че също има тенденция към увеличаване продължителността на живота на стари реактори.