Изпълнителен директор на Moderna Therapeutics, една от компаниите, разработващи коронавирусна ваксина, нанесе удар по надеждите на Доналд Тръмп за ваксина преди президентските избори в САЩ, заявявайки, че компанията му няма да може да кандидатства за разрешение поне до края на ноември.

Стефан Бансел заяви пред Financial Times, че Moderna не би била готова да поиска разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата най-рано до 25 ноември.

Той добави, че не очаква да получи пълно одобрение за разпространение на лекарството сред всички слоеве на населението до следващата пролет, подкопавайки твърдението на Тръмп по време на президентския дебат във вторник, че ваксина ще бъде на разположение "много по-рано".

По време на американската конференция по фармация и биотехнологии на FT, Бансел обясни: "25 ноември е датата, когато ще разполагаме с достатъчно данни за безопасност, за да можем да подадем заявление за разрешение за спешна употреба, които бихме изпратили на FDA - ако приемем, че данните за безопасност са добри, т.е. ваксината се счита за безопасна."

Графикът за разрешаване на коронавирусна ваксина се превърна в един от най-спорните въпроси в американската политика и беше предмет на ожесточен спор между Тръмп и неговия съперник Джо Байдън по време на президентския дебат.

Тръмп настоява, че ваксината ще бъде налична по-рано, отколкото прогнозират неговите собствени научни съветници и дори директно противоречи на Монсеф Слауи, ръководител на работната му група за ваксини в Белия дом, който заяви, че очаква ваксина да бъде общодостъпна между април и юни следващата година.

Тръмп заяви във вторник вечерта: "Говорил съм с компаниите и можем да го направим много по-рано ... Говорил съм с Pfizer, говорил съм с всички хора, с които трябва да се говори - Moderna, Johnson&Johnson и други. Те могат да се справят много по-бързо от това. Възможно е да получим отговора преди 1 ноември."

Тръмп: Ваксината срещу COVID може да е готова преди края на годината

Тръмп: Ваксината срещу COVID може да е готова преди края на годината

Фармацевтичните компании на САЩ вършели чудеса

Той също така обвини Байдън в политизиране на процеса на разработване на ваксини, като каза: "Хора като този предпочитат да го направят политически, отколкото да спасяват животи."

Бансел коментира, че Moderna няма да е готова да подаде заявление за обслужване на цялото население най-малко до края на януари, което означава, че одобрение се очаква най-рано през март. "Мисля, че късното (първо тримесечие), ранното (второто тримесечие) за одобрение е разумен график, базиран на това, което знаем от нашата ваксина."

Той добави, че не би било възможно Moderna да подаде молба за спешно разрешение преди 1 ноември, поради насоки, съгласувани с FDA, които изискват поне половината от участниците в тестването да бъдат подложени на двумесечен скрининг след последното им инжектиране.

Модерна инжектира 15 000-ия участник в процеса си с 30 000 души миналия петък, каза той, като подчерта 25 ноември, за да може да се завърши двумесечния скрининг.

Насоките на FDA са спорни, като Тръмп ги нарича "политически" и заплашва да ги отмени. Но Стивън Хан, ръководителят на FDA, каза по време на конференцията на FT, че неговата агенция ще ги защитава дори в лицето на политически натиск.

Тези насоки означават, че най-реалистичната надежда на Тръмп за предизборна ваксина вероятно ще дойде от Pfizer, чийто главен изпълнителен директор Алберт Бурла заяви, че се надява да има "отговор" за ваксината на компанията си до края на октомври.

Бансел обясни, че Pfizer е в ускорен график поради по-кратък период между две ваксинации, както и начина, по който компанията е проектирала своите изпитания.

Pfizer и BioNTech започнаха тестове на ваксина против Covid-19 върху хора в САЩ

Pfizer и BioNTech започнаха тестове на ваксина против Covid-19 върху хора в САЩ

Програмата на компаниите за създаване на ваксина против коронавирус е наречена BNT162