Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова с "всички сили" да се спре "цунамито от омраза и ксенофобия", предизвикано от пандемията от коронавирус, информира АФП.

Гутериш обаче не посочи конкретни страни.

"Пандемията продължава да отприщва цунами от омраза и ксенофобия", предупреди той и призова да престане търсенето на изкупителни жертви.

По думите му ксенофобските настроения са се увеличили онлайн и по улиците. Разпространяват се антисемитски конспиративни теории и се случват антимюсюлмански нападения, свързани с коронавируса.

Според Гутериш мигрантите и бежанците са "хулени като източник на вируса и им се отказва достъп до медицинска помощ". Той предупреди, че се разпространяват "долни мемета", че по-възрастните хора могат да бъдат пожертвани. Журналистите, разобличителите на информация, здравните професионалисти, хуманитарните работници и защитниците на човешки права са атакувани просто заради работата им, продължи Гутериш.

Шефът на ООН поиска с "всички сили да се прекрати езикът на омразата в света" и призова образователните институции да обучават младите хора на "дигитална грамотност".

Гутериш настоя медиите и специално социалните медии да направят повече за премахването на расистко и друго вредно съдържание.