Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще използва годишното си обръщение към световните лидери следващата седмица да призове за световно примирие до края на 2020 г., за да може страните да се борят с пандемията от коронавирус, но той обяви, че възможностите ще бъдат изгубени, защото президентите и премиерите на държавите членки няма да присъстват на ежегодното Общо събрание на организацията в Ню Йорк, информира "Ройтерс".

Пандемията представлява възможност за промяна на градовете, вярва Гутериш

Пандемията представлява възможност за промяна на градовете, вярва Гутериш

Градовете понесоха основната тежест на кризата

Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин се очакваше да пристигнат в централата на ООН, което много рядко се случва по повод отбелязване на 75 г. от основаването на световната организация, в която членуват 193 държави. Пандемията обаче принуди двамата лидери, сред тях 170 държавни глави и правителствени ръководители, да направят видеообръщения по време на ежегодното събрание, което ще започне на 22 септември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е единственият лидер, който обмисля да изнесе реч в централата на ООН на първия ден, където Гутериш ще говори също.

Събитието бележи началото на нова сесия на Общото събрание, което обикновено се използва за стотици дипломатически срещи в кулоарите.

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Различните държави следват различни, понякога противоречиви стратегии и ние плащаме висока цена

"Ясно е, че дипломацията зависи много от човешкия контакт. И ние ще изгубим заради това, особено за първия ми приоритет в момента...прилагането на световно примирие", каза Гутериш пред осведомителната агенция в ООН.

Откакто отправи първия призив за спиране на огъня през март, докато коронавирусът се разпространяваше, Гутериш заяви, че оттогава има някои "положителни сигнали", като той посочи мирните споразумения в Судан, началото на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните, интензивните преговори за примирие в Йемен и спадналото насилие на места като Сирия, Либия и Украйна.

"Това са сигнали на надежда, но ние трябва да мобилизираме цялата международна общност, за да направим това глобално спиране на огъня реалност до края на годината", подчерта бившият премиер на Португалия, който започна петгодишния си мандат като шеф на ООН през 2017 г.

Гутериш добави, че глобално примирие ще засили усилията за справяне с коронавируса и ще създаде условия за координация, устойчивост и всеобхватно възстановяване от пандемията.

Той първоначално призова за световно примирие на 23 март, но 15-членният Съвет за сигурност официално подкрепи призива повече от три месеца по-късно заради сблъсъка между САЩ и Китай. Вашингтон не искаше резолюцията да бъде свързвана със Световната здравна организация, докато Пекин настояваше обратното.

По света има близо 30 милиона заразени с коронавирус и повече от 900 000 починали.

Докато ООН бележи 75 г. от създаването си след Втората световна война със задача предотвратяване на подобен конфликт, Гутериш коментира още, че мултилатерализмът трябва да бъде реформиран, за да отразява по-добре днешния свят.

Той добави, че пандемията и проблеми като климатичните промени, беззаконието в киберпространството и подновеното разпространение на ядрени оръжия показват ясно, че светът е много нестабилен.