Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус се обяви против легализирането на марихуаната, информира АФП.

Гебрейесус беше във Филипините за регионална среща. Там той заяви, че СЗО подкрепя употребата на наркотични вещества като марихуаната за медицински цели.

"Разбира се, че вярваме, че хората, които се нуждаят от такова нещо, особено за облекчаването на болки, трябва да получат тези медикаменти. Трябва да има достъп", обясни той. Този достъп обаче трябвало да бъде внимателно регулиран, а пълното легализиране на марихуаната криело само по себе си здравен риск.

"Мисля, че всяка субстанция, която води до пристрастяване, не е добра за човешкото здраве. Ние няма да насърчаваме страните да последват други, които вече са легализирали такива субстанции", каза още Гебрейесус.

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната

Не е ясно къде ще се продава тревата

Думите на шефа на СЗО идват само седмица преди Канада да стане втората страната в света след Уругвай, която ще легализира напълно купуването, отглеждането и употребата на марихуана както за лечебни, така и за развлекателни цели.