WikiLeaks е враждебна към САЩ разузнавателна служба, която се използва от страни като Русия.
Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео при първата си публична изява като шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ.

Той коментира, че става дума за недържавна структура, която обаче често бива направлявана от "държавни актьори" като Русия.

Директорът на ЦРУ се позовава на януарския отчет на американското разузнаване, в който се посочва, че генералният щаб на руската армия е използвал сайта WikiLeaks, за да разпространява похитените при хакерски атаки документи и мейли на Демократическата партия, с цел да повлияе на американските президентски избори в полза на Доналд Тръмп.

Създателят на сайта - Джулиан Асанж, и колегите му се представят за кръстоносци, но в действителност работят в полза на враговете на САЩ и контактуват с диктатори, посочва Помпео, цитиран от информационните агенции.

"WikiLeaks действа като враждебна разузнавателна служба и води преговори като враждебна разузнавателна служба. Поощрява привържениците си да си намират работа в ЦРУ, за да снабдяват сайта с разунавателна информация." - коментира той.

"Уикилийкс" дава $20 хил. награда за сведения, изтекли от администрацията на Обама

"Уикилийкс" дава $20 хил. награда за сведения, изтекли от администрацията на Обама

"Уикилийкс" призова системните администратори

По думите му, в огромната част от случаите сайтът извършва антиамериканска дейност в угода на антидемократични държави и организации.

"Франс прес" посочва, че сегашната позиция на Помпео влиза в противоречие с позицията на Доналд Тръмп по време на изборната кампания, който приветства публикациите на Асанж срещу Демократическата партия.