Петролната компания Shell ще плати 15 милиона евро обезщетение на общности в Нигерия, които са били засегнати от множество течове от нефтопроводи в делтата на река Нигер, съобщава Ал-джазира.

Споразумението е на основата на липса на признаване на отговорност и урежда всички искове и прекратява всички висящи съдебни спорове, свързани с разливите, заявиха от Shell.

Компенсацията е резултат от холандско съдебно дело, заведено от "Friends of the Earth", в което миналата година нигерийският филиал на Shell беше признат за отговорен за петролните разливи и беше осъден да заплати нанесените щети на фермерите.

Парите ще бъдат от полза за няколко общности в Нигерия, които бяха засегнати от четири нефтени разлива, станали между 2004 и 2007 г.

Делото беше заведено през 2008 г. от четирима фермери и екологичната група Friends of the Earth, търсещи репарации за загубени приходи от замърсена земя и водни пътища в сърцето на петролната индустрия на Нигерия.

През 2020 г. и 2021 г. Националната агенция за откриване и реагиране на петролни разливи на Нигерия регистрира 822 комбинирани нефтени разлива, които се равняват на 28 003 барела петрол, изхвърлени в околната среда. Експерти твърдят, че това е повлияло на продължителнсотта на живота в региона.