Европа има „не повече от 2 месеца” да постави под контрол миграционната криза или в противен случай Шенгенската зона за свободно движение ще рухне.

Това алармира от трибуната на Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

„Разполагаме с не повече от 2 месеца да поставим нещата под контрол”, изтъкна той и добави, че в противен случай Шенген ще се разпадне.

20 млн. бежанци са на прага на Европа, предупреди Йоханес Хан от София

20 млн. бежанци са на прага на Европа, предупреди Йоханес Хан от София

България е за пример

Туск също заяви, че ЕС „ще се провали като политически проект”, ако Общността не успее да упражни необходимия контрол по външните си граници.

Европейският съюз е изправен пред най-голямото си миграционно изпитание от Втората световна война насам, след като само през 2015 г. на територията на съюза пристигнаха над един милион бежанци, припомня Ройтерс.

Туск коментира и британския референдум за членството на Великобритания в съюза. Той заяви, че допитването сега е „по-непредсказуемо откогато и да е било”. Председателят на Европейския съвет иначе каза, че все още се бори за сключване на споразумение между Лондон и Брюксел относно предложените от Великобритания реформи в рамките на Общността.

Доналд Туск каза пред евродепутатите, че „няма да бъде лесно” да бъде сключено споразумение на срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари.