Шиитски паравоенни групи са завзели иракския град Баай от ДАЕШ (Ислямска държава), като част от подкрепяната от САЩ кампания за възстановяване на град Мосул, съобщава иракската армия, цитирана от Ройтерс.

Осем месеца след офанзивата в Мосул екстремистите от ДАЕШ са изхвърлени от целия град, с изключение на анклава по западния бряг на река Тигър. Иракските военновъздушни сили са осигурили покритие за нахлуването на иракските паравоенни групи, се казва в изявление на командването на съвместните операции на Ирак.

Тези групи се ръководят от съседната шиитска регионална власт на Иран, противник на Съединените щати, но играят важна роля в кампанията за победа на ДАЕШ.

Въоръжените сили на иракското правителство съсредоточават усилията си върху отстраняването на бунтовниците от оставащите джобове в Мосул.

Осигуряването на гранична територия между Ирак и Сирия е важно, за да може Иран да възобнови сухопътния маршрут и да осигури на армията на сирийския президент Башар Асад оръжие в продължителната война с бунтовници и бойци.

Иран спомага за обучението и организирането на хиляди шиитски бойци от Ирак, Афганистан и Пакистан във войната в Сирия. Бойци от шиитската "Хизбула" на Ливан също работят в тясно сътрудничество с иранските военни командири в Сирия.

ДАЕШ все още контролира пустинния участък до границата на юг от Баай, включително прохода Ал Кайм, който свързва териториите им в Ирак и Сирия.

Американски и иракски официални представители смятат, че лидерът на ДАЕШ Ал-Багдади е оставил оперативните командири зад гърба си с непримиримите последователи, за да се бият в Мосул и сега се съсредоточава върху собственото си оцеляване.

Падането на Мосул всъщност ще отбележи края на иракската част на халифата, обявен през 2014 г. от Багдади. ДАЕШ все още ще контролират два по-малки иракски градски центъра: Тал Афар, град, населен от етнически туркмени на запад от Мосул, и Хауиа, джоб между Мосул и Багдад.

В Сирия кюрдските сили, подкрепяни от американските въздушни удари, обсаждат силите на ДАЕШ в град Ракка, де факто столица на бойците в тази част.