Германският канцлер Олаф Шолц обяви в сряда, че правителството планира да премахне ограничителните мерки, свързани с коронавируса, през пролетта, както е договорено с федералните държавни органи, съобщава "Дойче веле".

Шолц обаче отбеляза, че пандемията все още не е приключила. "След тези дълги две години ние заслужаваме нещата някак си отново да се подобрят и изглежда, че точно това имаме пред себе си", каза Шолц пред репортери, изразявайки опасения, че здравната ситуация може да се влоши отново следващата есен и зима.

"Нека не ставаме небрежни с целия оптимизъм и увереност, които виждаме тук. Ето защо трябва да се каже ясно, че пандемията все още не е приключила", заключи той.

Лидерите на 16-те германски провинции, канцлерът Шолц и правителствени служители обявиха планове за прекратяване на повечето ограничения за коронавирус до края на март.

Какво казаха германските лидери за плана?

В плана повечето мерки ще бъдат отменени постепенно на три етапа. Срещата се състоя, след като министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви, че омикрон вълната от инфекции вече е достигнала своя връх и ежедневните инфекции започват да намаляват.

На пресконференция след срещата канцлерът Шолц ясно подчерта основанията за оптимизъм, но и за предпазливост, напомняйки на гражданите, че "пандемията не е приключила".

Шолц каза пред репортери: "Ваксината помага", докато говореше за факта, че есента и зимата ще последват пролетта и лятото, което означава, че концепцията за мандат за ваксина не може да бъде премахната изцяло.

Той също така подчерта важността на попълването на запасите от маски и други жизненоважни инструменти в борбата срещу постоянно мутиращия вирус.

Правната основа за настоящите ограничения на Германия изтича до 20 март, но министрите и регионалните премиери се стремят да вървят стъпка по стъпка, давайки шанс да реагират, ако ситуацията се влоши отново.

"Не бива да изхвърляме всички мерки, които се оказаха защитни механизми през последните месеци", каза Хендрик Вюст, премиер на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, пред обществената телевизия Deutschlandfunk.

Какво представлява предложението?

Първият етап ще доведе до вдигане на ограничението за броя на ваксинираните и възстановените хора, на които е разрешено да се срещат.

Това също така ще премахне ограничението за магазините, които не са от първа необходимост, които изискват от клиентите да представят доказателство за ваксинация или възстановяване.

След това предложеният план ще премахне допълнителни ограничения на 4 март, включително изискването ваксинираните и възстановените хора да покажат текущ отрицателен тест за достъп до ресторанти, барове и хотели - понастоящем само хората с подсилваща доза не трябва да правят тест.

Клубовете също могат да отворят от 4 март, въпреки че ще се прилагат тестове дори за ваксинираните, но не подсилени.

И накрая, на 20 март повечето оставащи ограничения, включително тези, които са насочени само към неваксинирани хора, ще бъдат премахнати.

Изискванията за носене на маски в обществения транспорт вероятно ще останат, както и тестовете в определени области, но това ще изисква нов закон.

Какво ще се случи със задължителната ваксинация?

Германските законодатели обсъждат варианта за въвеждане на задължителни ваксини срещу COVID-19 поради относително високия дял на хората, които все още отказват да се ваксинират.

Предложени са различни модели, включително общ мандат за всички възрастни, но те все още се разглеждат на парламентарно ниво.

Предложението на срещата в сряда включва призив за "потвърждаване на необходимостта от въвеждане на общо изискване за ваксинация", за да се намали тежестта върху системите за обществено здравеопазване.

СЗО отчита спад на новите случаи на коронавирус с 19%

СЗО отчита спад на новите случаи на коронавирус с 19%

От СЗО съобщават, че през миналата седмица са отчетени 16 милиона нови случая