Броят на новите случаи на заразени с коронавирус е намалял с около 19% отчитат от Световната здравна организация (СЗО). Това съобщават от Асошиейтед прес. Смъртните случаи обаче не отчитат спад.

От СЗО съобщават, че през миналата седмица са отчетени 16 милиона нови случая, а 75000 души са загубили битката с вируса.

Увеличение на случаите през изминалата седмица се отчита само в региона на Западния Пасифик с около 19 %. Най-голям спад на новозаразени има в Югоизточна Азия - 37%. Смъртните случаи бележат скок с 38% в Близкия Изток и с около 1/3 в Западния Пасифик.

СЗО иска 14 млрд. евро от богатите държави, за да сложи край на пандемията

СЗО иска 14 млрд. евро от богатите държави, за да сложи край на пандемията

Средствата са нужни за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с COVID-19 в развиващите се страни

Най-много нови случаи на заразени с ковид-19 са регистрирани в Русия. Слуаите там и в Източна Европа се увеличават двойно. Причината е разпространението на силнозаразния вариант Омикрон.

От СЗО съобщават, че вариантите алфа, бета и делта продължават да отслабват. Около 98% от всички случаи в момента се дължат на варианта Омикрон. От СЗО добавят, че подвариантите на Омикрон продължават да се разпространяват.

От Здравната организация обявиха, че въпреки голямото разпространение на Омикрон, броят на хоспитализираните и починалите не се е увеличил сериозно.

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че пандемията не е приключила и че е твърде рано да се мисли, че това е краят.

СЗО: Източна Европа да се готви за нова вълна на Омикрон

СЗО: Източна Европа да се готви за нова вълна на Омикрон

Под 40% от здравните работници в България са ваксинирани с поне една доза