Световната здравна организация призова богатите държави спешно да осигурят 16-те млрд. долара (14 млрд. евро), които не достигат за финансиране на плана ѝ за борба с пандемията от COVID-19, съобщава "Франс прес".

"Науката ни даде инструментите за борба с коронавируса. Ако те бъдат солидарно споделени в световен мащаб, може да сложим край на COVID-19 като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб тази година", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта, че ако страните с по-високи доходи платят своя справедлив дял от разходите за ACT-Accelerator, партньорството може да подкрепи страните с ниски и средни доходи да преодолеят ниските нива на ваксинация, слабите тестове и недостига на лекарства.

Програмата COVAX достави милиардната доза ваксина срещу коронавирус

Програмата COVAX достави милиардната доза ваксина срещу коронавирус

144 държави в света са получили ваксини чрез инициативата

Акселераторът ACT-A, акроним на Access to tools against COVID (Достъп до средства срещу COVID), е устройство, създадено от водещите международни здравни агенции, както и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Под ръководството на СЗО той отговаря за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с коронавируса в развиващите се страни.

Един от компонентите му е системата COVAX, създадена в началото на пандемията и преди появата на ефективни ваксини, чиято цел е да гарантира справедлив достъп на целия свят до ваксини.

За осъществяването на ACT-A обаче са необходими около 23,4 млрд. долара, или 20,5 млрд. евро, за периода от октомври 2021 г. до септември 2022 г. До момента са събрани едва 800 млн. долара (700 млн. евро).

СЗО призова към по-справедливо разпределение на ваксините

СЗО призова към по-справедливо разпределение на ваксините

Пандемията още не е приключила, предупреди Гебрейесус

По тази причина програмата призовава богатите държави да предоставят 16 млрд. долара "за запълване на непосредствения недостиг на финансиране", а останалата част да бъде самофинансирана от държавите със средни доходи.

Шест държави - Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция - са достигнали или надхвърлили нивото на справедливо финансиране.

Едва 0,4 % от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, извършени в световен мащаб, са използвани в развиващите се страни, където само 10% от населението е имунизирано с поне една доза ваксина.

СЗО: Пандемията е в критична фаза, да не позволяваме да се проточва

СЗО: Пандемията е в критична фаза, да не позволяваме да се проточва

Гебрейсус призова за сътрудничество между държавите