Световната здравна организация (СЗО) призова по-богатите страни да се откажат от доставките на ваксини срещу коронавирус в полза на по-нуждаещите се страни, предаде ДПА.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да ѝ сложи край", каза ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус в неделя вечерта на среща на върха в Берлин. С почти 50 000 смъртни случая на седмица пандемията далеч не е приключила, предупреди той.

Тедрос припомни целта на СЗО поне 40 процента от населението във всяка страна да бъде ваксинирано до края на годината.

"Тази цел е постижима", подчерта Тедрос.

Той благодари на Германия за нейната щедрост, но каза, че е необходимо повече. Държавите, които вече са постигнали ниво на ваксиниране от най-малко 40% - включително всички страни от Г-20 - трябва да позволят на програмата на ООН за ваксинация COVAX или африканската инициатива AVAT да поемат водеща роля в доставката на ваксини, каза той.

"Никоя страна не може да сложи край на пандемията изолирано от останалия свят", предупреди Тедрос.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

Програма Covax продължава да изостава

Според германския здравен министър Йенс Шпан, Германия е вторият по големина донор в рамките на сътрудничеството за борба с пандемията ACT-A, което включва и COVAX.

Досега страната, с напълно ваксинирано 66,2% от населението, е дарила 2,2 милиарда евро, а до края на годината трябва да бъдат дарени над 100 милиона дози ваксина.

Световната здравна среща на върха в Берлин започна в неделя и ще продължи до вторник.

СЗО има "последен шанс" да разкрие произхода на COVID-19

СЗО има "последен шанс" да разкрие произхода на COVID-19

Нова научно-консултативна група ще търси отговора на въпроса, неразрешен вече близо 2 години

Светът няма да може да се отърве от пандемията от коронавирус и през 2022 г., доколкото бедните страни нямат достъп до достатъчно количества ваксини.

Прогнозата бе направена дни по-рано от съветника на организацията Брус Айлвард заявява пред BBC, че развитите страни не изпълняват поетите ангажименти по програмата за предоставяне на препарати за изостаналите региони от света.