Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета, т.нар. бустер доза ваксина срещу COVID-19 поне до края на годината, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10% от населението си.

Той обясни, че до ситуацията се се стигнало, тъй като производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното.

Въпрки обещанията им да дарят един милиард дози, по-малко от 15% от тези ваксини действително са били дарени.

СЗО: Бустер дозите на COVID ваксини не са лукс

СЗО: Бустер дозите на COVID ваксини не са лукс

Поставянето им е начин да се предпазят най-уязвимите

Не искаме повече обещания, искаме ваксини, категоричен бе Гебрейсус. Няма да мълча, когато компании и държави, които контролират глобалните доставки на ваксини, мислят, че бедните по света ще се задоволят с остатъците, заяви още той.

Шефът на СЗО поясни, че целта на удължаването на мораториума поне до края на 2021 г. е всяка държава да ваксинира поне 40% от населението си.

Той уточни, че бустерните дози са необходими за хора в рискови групи и за ваксинираните, които не са създали антитела срещу коронавируса. Масовото им поставяне обаче би възпрепятствало глобалните ваксинационни усилия.

Засега не е ясно дали държавите ще се съобразят с желанията на СЗО. Няколко от тях вече са пренебрегнали досегашния мораториум на организацията, включително САЩ, които планират да започнат да поставят бустер дози на всички американци по-късно този месец.

СЗО е срещу бустер дози на Covid ваксини поради липса на данни

СЗО е срещу бустер дози на Covid ваксини поради липса на данни

Предстоят много изследвания преди да се дадат препоръки основани на доказателства