Поставянето на трета, "бустер" доза ваксина срещу коронавирус е начин да се предпазят най-уязвимите, а "не е лукс". Това заяви днес на брифинг Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа, цитиран от "Ройтерс".

От СЗО посочват, че данните от по-рано този месец не са показали необходимост от бустер дози, тъй като поставянето им на вече напълно ваксинирани хора ще увеличи още повече разликата между наличните ваксини между богатите страни и тези с по-ниски доходи.

"Третата доза ваксина не е луксозен бустер, отнеман от някой, който все още чака да му бъде поставена първа доза. Всъщност това е начин да се предпазят най-уязвимите", поясни Клуге.

ЕК предупреждава за правни рискове при поставяне на трета доза COVID ваксина

ЕК предупреждава за правни рискове при поставяне на трета доза COVID ваксина

Допълнителната доза засега не е препоръчана от ЕМА

По негови думи трябва да се внимава повече с т.нар. "бустер дози", защото все още не са събрани достатъчно данни за ефекта от тях. Все повече проучвания обаче показвали, че третата доза предпазва уязвимите хора и тя се прилага от все повече страни в Европа.

Клуге призова европейските страни с излишни ваксини да ги споделят с други държави, особено тези в Източна Европа и Африка.

Той предупреди, че увеличаването на разпространението на COVID-19 в цяла Европа през последните две седмици, в комбинация с ниските нива на ваксинация в някои страни, е "силно притеснително".