Световната здравна организация заяви, че новосъздадена от нея научно-консултативна група по опасните патогени може да е "последният шанс" на човечеството да разкрие произхода на коронавируса и призова Китай да предостави данни от ранните случаи, съобщава Би Би Си.

Повече от година и половина след потвърждаването на първия случай на заразен с COVID-19 в китайския град Ухан въпросът как вирусът е възникнал у човека остава неясен.

Задачата на новосформирания екип от 26 експерти е да установи дали вирусът се е прехвърлил върху хората от животни хора на пазарите в Ухан или е изтекъл от лаборатория. Китай категорично опроверга втората теория.

През февруари екип на СЗО, ангажиран с разследването на произхода на COVID-19, заключи, че вирусът вероятно е дошъл от прилепи, но че е необходима повече работа.

Впоследствие генералният директор на СЗО д -р Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че проучването е било възпрепятствано от липсата на данни и прозрачност от страна на Китай.

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Вниманието е насочено към ключовите месеци октомври и ноември 2019 г.

Сред предложените членове на новата група влизат шестима експерти, посетили Китай като част от предишния екип.

Освен коронавируса научно-консултативната група ще изследва произхода и на други високорискови патогени.

Разбирането откъде идват нови патогени е от съществено значение за предотвратяване на бъдещи огнища, подчерта шефът на СЗО. Той допълни, че версията за лабораторно изтичане на вируса също не може да бъде изключена.

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

От своя страна Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на СЗО, изтъкна, че работата на новосформираната група може да е "последният шанс да се разбере произходът на този вирус".

Новината за научния екип идва, след като стана ясно, че Китай се готви да тества десетки хиляди кръвни проби, взети в първите месеци на пандемията.

Посланикът на Китай в ООН в Женева Но Чън Сю настоя работата на научния екип да не бъде политизирана.

СЗО упорства - пак ще търси произхода на COVID-19 в Китай

СЗО упорства - пак ще търси произхода на COVID-19 в Китай

Международната организация отново призова китайските власти за прозрачност