Германският канцлер Олаф Шолц заяви в понеделник, че страната ще може да запълни газовите си хранилища над 90%, съобщават АП и "Ройтерс".

По време на пресконференция заедно с израелския премиер Яир Лапид, Шолц добави, че Германия "увеличава капацитета на електроенергията, генерирана от възобновяеми източници. Ние сме добре подготвени", подчерта той.

Що се отнася до ядрената сделка с Иран, Шолц изрази съжаление, че Техеран не е дал положителен отговор. Въпреки това, от друга страна, Германия иска да работи с Израел по отношение на отбраната, особено на въздушната отбрана.

Шолц даде ясно да се разбере, че не очаква споразумение с Иран в близко бъдеще за възстановяване на разваленото ядрено споразумение на Техеран със световните сили, въпреки че каза, че няма причина Иран да не се присъедини и европейските страни ще останат търпеливи.

Шолц говори след среща в Берлин с Лапид, който настоя, че възстановяването на споразумението от 2015 г. би било "критична грешка". Германия, заедно с Франция, Великобритания, Русия и Китай, все още е страна по сделката и участва в преговори за нейното съживяване, които се проточиха повече от година.

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Роберт Хабек иска две атомни електроцентрали като резерв за спешни случаи

Европейските страни "направиха предложения и сега няма причина Иран да не се съгласи с тези предложения, но трябва да вземем под внимание факта, че това не е така, така че със сигурност няма да се случи скоро, въпреки че за известно време изглеждаше така," каза Шолц. "Ние оставаме търпеливи, но също така оставаме ясни: Иран трябва да бъде спрян от възможността да разположи ядрени оръжия."

Германският лидер каза, че "функциониращо международно споразумение за ограничаване и наблюдение на иранската ядрена програма е правилният начин" за това.

Но Лапид каза, че "е време да преминем през провалените преговори с Иран", които според него не могат и няма да постигнат целта да спрат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Той добави, че е дал на Шолц "чувствителна и подходяща разузнавателна информация по този въпрос".

"Премахването на санкциите и наливането на стотици милиарди долари в Иран ще донесе вълни от тероризъм не само в Близкия изток, но и в цяла Европа", каза Лапид. Израел отдавна се противопоставя на споразумението между световните сили и регионалния противник Иран.

Германия, Франция и Великобритания заявиха в изявление през уикенда, че "Иран трябва изцяло и без забавяне да сътрудничи добросъвестно на МААЕ".

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза в централата на агенцията във Виена, че се надява Иран да започне да сътрудничи "възможно най-скоро".

"Готови сме; искаме това да се случи", каза той. "Ние не се занимаваме с утежняване или създаване на ситуации. Ние просто искаме този въпрос да бъде изяснен, така че наистина се надявам, че те ще започнат да разглеждат този въпрос по различен начин."

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Това е най-острата критика, която Вашингтон е отправял досега