След публично разногласие Олаф Шолц и Еманюел Макрон откриха нещо, за което са съгласни: нарастваща тревога за нелоялната конкуренция от САЩ и потенциалната необходимост Европа да отвърне на удара, пише "Политико".

Германският канцлер и френският президент обсъдиха общите си опасения по време на близо три часа и половина разговори на обяд с риба, вино и шампанско в Париж.

Те се съгласиха, че скорошните американски планове за държавни субсидии представляват изкривяващи пазара мерки, които имат за цел да убедят компаниите да преместят производството си в САЩ, според хора, запознати с техните дискусии. И това е проблем, който искат Европейският съюз да реши.

Срещата по този въпрос последва публични разногласия през последните седмици по ключови политически въпроси като енергетиката и отбраната, разпадайки това, което често се разглежда като централен политически съюз на ЕС между двете му най-големи икономики.

Но въпреки че обядът им дойде на неудобен фон и двамата лидери се съгласиха, че ЕС не може да остане бездействащ, ако Вашингтон продължи със своя Закон за намаляване на инфлацията, който предлага данъчни облекчения и енергийни облекчения за компании, инвестиращи на територията на САЩ, в сегашната му форма. По-конкретно, наскоро подписаното законодателство на САЩ насърчава потребителите да "купуват американско", когато става въпрос за избор на електрическо превозно средство - ход, който е особено неприятен за големите автомобилни индустрии като Франция и Германия.

Посланието от обяда в Париж е: ако САЩ не намалят мащаба, тогава ЕС ще трябва да отвърне на удара. Ще са необходими подобни схеми за стимулиране на компаниите, за да се избегне нелоялна конкуренция или загуба на инвестиции. Този ход би потопил трансатлантическите отношения в нова търговска война.

Макрон беше първият, който направи грубото предупреждение публично. "Имаме нужда от Закон "Купувай европейско" като американците, трябва да запазим нашите субсидии за нашите европейски производители", каза френският президент в сряда вечерта в интервю за телевизионния канал France 2, имайки предвид държавните субсидии за електрически автомобили.

Макрон също спомена подобни опасения относно държавно субсидираната конкуренция от Китай: "Имаме Китай, който защитава своята индустрия, САЩ, които защитават своята индустрия и Европа, която е отворена къща", каза Макрон и добави: "Шолц и аз имаме истинско сближаване, за да продължим напред по темата, имахме много добър разговор."

Най-важното е, че Берлин - който традиционно е по-неохотен, когато става въпрос за конфронтация със САЩ в търговски спорове - наистина подкрепя натиска на Франция. Шолц е съгласен, че ЕС ще трябва да въведе контрамерки, подобни на схемата на САЩ, ако Вашингтон откаже да отговори на ключови опасения, изразени от Берлин и Париж, според хора, запознати с мисленето на канцлера.

Шолц не е голям почитател на формулировката на Макрон за "Закон купувайте европейско", тъй като напомня за почти 90-годишния "Закон купувайте американско", който често е критикуван, че е протекционистки, тъй като облагодетелства американските компании. Но канцлерът споделя опасенията на Макрон относно несправедливите конкурентни предимства.

По-рано този месец Шолц каза публично, че Европа ще трябва да обсъди Закона за намаляване на инфлацията със САЩ "задълбочено".

В удар върху индустриалното ядро ​​на Германия, химическият гигант BASF обяви в сряда планове за намаляване на своите бизнес дейности и работни места в Германия, като шефът на компанията Мартин Брудермюлер цитира и повишените цени на газа - които той критикува, че са шест пъти по-високи от тези в САЩ - също както и нарастващата регулация на ЕС като причина.

"Решенията на успешна компания като BASF показват, че трябва да подобрим цялостната привлекателност на Германия като бизнес място", каза германският министър на финансите Кристиан Линднер в туит, обещавайки да предприеме различни мерки като "данъчни облекчения за частни инвестиции". "

Преди обаче да извадят големите оръжия, Шолц и Макрон искат да се опитат да постигнат договорено решение с Вашингтон. Това трябва да стане чрез нова "Работна група ЕС-САЩ по Закона за намаляване на инфлацията", която беше създадена по време на среща между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Майк Пайл във вторник.

Работната група от служители на ЕС и САЩ ще се срещне чрез видеоконференция към края на следващата седмица, подчертавайки сериозността на европейския натиск.

Освен това министрите на търговията от ЕС ще се съберат на неофициална среща в Прага следващия понеделник, като търговският пратеник на САЩ Катрин Тай планира да присъства, за да обсъди напрежението.

В Брюксел Комисията също гледа със загриженост на формулировката на Макрон за "Закон купувайте европейско", която предизвиква протекционистични тенденции, с които институцията на ЕС отдавна се опитва да се бори.

"Всяка мярка, която предприемаме, трябва да бъде в съответствие с правилата на Световната търговска организация", каза служител на ЕК, добавяйки, че Европа и САЩ трябва да разрешават различията чрез разговори и "да не се спускат към мерки за търговска война, каквито имахме при (бившия президент на САЩ Доналд) Тръмп."