Блокадата като мярка срещу разпространението на коронавирус в Шотландия беше удължена поне до края на месеца, като се затягат и ограниченията за пътуване в чужбина във Великобритания, предаде Channel 4.

Първият министър Никола Стърджън съобщи, че инструкцията "Стойте си вкъщи" няма да се промени през февруари, но и заяви, че е "предпазливо оптимистична" за внимателно и постепенно облекчаване на ограниченията от около началото на март.

За да се предотврати "внос" на нови Covid щамове, правителството на Шотландия ще въведе строга нова система на контролирана карантина за чуждестранни пристигащи. Това вероятно ще означава, че всеки, който пристига в Шотландия от чужбина ще бъде насочен към хотел, където ще трябва да се изолира за 10 дни. Това отива много по-далеч от политиката на правителството на Обединеното кралство, която обхваща само "червен списък" на около 30 държави.

Великобритания започва тестване за коронавируса от врата на врата

Великобритания започва тестване за коронавируса от врата на врата

Издирва заразени с южноафриканския щам

Стърджън каза, че новата система ще бъде въведена "възможно най-скоро" и повтори предупреждението си, че хората ще трябва да приемат отсъствието на почивка в чужбина като цена за повече вътрешна нормалност.

Също така Шотландия подготвя отварянето на училищата на 22 февруари - по-рано, отколкото в Англия.