По време на операцията на руските Въздушно-космически сили (ВКС) голяма част от Сирия е освободена от терористи и ситуацията в арабската страна е стабилизирана.

Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу, цитиран от руски медии.

Нашите въоръжени сили провеждат бойни мисии в Сирийската Арабска Република от година. През този период ние успяхме да стабилизираме ситуацията в страната, освободихме голяма територия от международни терористи, открихме руски център за помирение”, каза Шойгу.

Министърът повтори, че „по време на операцията ВКС са извършили въздушни удари по екстремистки групировки и тяхната инфраструктура, доставена е хуманитарна помощ на сирийски граждани и са проведени други важни задачи”.

Съвременното руско оръжие доказа надеждността и ефективността си при операцията в Сирия, каза той, допълвайки, че това се е осъществило при тежки условия в пустинята.

По думите му получен е практически опит от стрелба с прецизни оръжия с голям обсег на действие от кораби и подводници, разположени в акваторията на Каспийско море и Средиземно море. Той добави, че самолети от стратегическата авиация са използвали в реална бойна обстановка нови ракети Х-101, които са с обсег на действие до 4 500 километра

Москва започна операция в Сирия на 30 септември 2015 година по молба на президента Башар Асад.