Еврото в петък достигна максималната си стойност спрямо долара от две и половина години насам.

В четвъртък председателят на Европейската централна банка Марио Драги каза, че регулаторът може да приеме решение за коригиране на програмата за изкупуване на активи през октомври. Тези думи бяха достатъчен повод за оптимизъм на валутния пазар по отношение на общата валута в краткосрочна перспектива, отбелязва Reuters, цитиран от Money.bg.

Днес сутринта еврото се покачи с 0,48 процента до $1,2080, по-рано достигайки нивото $1,2090, което е пиков курс от януари 2015 година. От началото на седмицата европейската валута е поскъпнала спрямо американската с 1,7 процента.

Валутни анализатори отбелязват като причина за покачването на еврото, и то въпреки останалата твърде мека парична политика на ЕЦБ и падащите германски облигации, общата слабост на долара.

Спрямо британския фунт стерлинг еврото нараства с 0,25 процента до 92,00 пенса, а като цяло за седмицата общата валута е поскъпнала спрямо паунда с 0,4 процента.

Доларът поевтинява с 0,2 процента по отношение на японската валута до 108,235 йени.

Швейцарският франк поскъпва спрямо долара с 0,5 процента до 0,9458.

Индексът на долара, който отразява динамиката на американската валута по отношение на кошница от 6 основни световни валути, спада днес с 0,65 процента до 91,073 пункта, което е най-слабото негово значение от 2015 година насам.