Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви пред ЕС, че ще се бори за независима съдебна система, която според него и Брюксел е заплашена от подготвени от правителството на социалдемократите проектозакони, информира "Ройтерс".

Европейската комисия съобщи, че ако законите бъдат одобрени, Румъния ще продължи да бъде извън Шенген, макар че комисията увери, че не планира да налага наказателни мерки на Букурещ.

Парламентът на Румъния потвърди първата жена премиер на страната

Парламентът на Румъния потвърди първата жена премиер на страната

Това е третото правителство на Румъния за една година

ЕС се тревожи, че реформите в съда могат да спрат напредъка на балканската страна в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Съдебната система на Румъния остава под специален механизъм за мониторинг на ЕС.

"Много съм загрижен за законодателната процедура относно измененията на законите за съдебната власт", каза Йоханис на пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Независимостта на румънското правосъдие е нещо, за което ще се боря", добави Йоханис.

Брюксел разтревожен от ситуацията в Румъния

Брюксел разтревожен от ситуацията в Румъния

Важен крайъгълен камък за силна Румъния в ЕС

През миналия месец парламентът на Румъния одобри закони, според които няма да се налага наказание на държавни служители, които са нанесли финансови щети в размер на по-малко от 200 000 евро. Конституционният съд на страната върна част от промените в парламента.

Йоханис подчерта, че ще се подпише под промените само ако спазват стандартите на ЕС.

"Обезпокоен съм и заявих ясно, че имам притеснения", каза от своя страна Юнкер.

Присъединяването на Румъния към Шенген е ключова цел на Букурещ, но Юнкер предупреди, че ако страната не промени спорните проектозакони, присъединяването на Румъния към Шенген ще бъде разглеждано при напълно различни условия.

Но председателят на ЕК увери, че нямат намерение да налагат наказателни мерки на балканската държава.