Швеция подготвя нови мерки, за да спре разпространението на "британския" щам на COVID-19. Това съобщи във вторник на пресконференция "архитектът" на шведската пандемична стратегия - главният епидемиолог Андерс Тегнел, цитиран от "Ройтерс".  "Имаме готов пакет национални мерки, който ще бъде представен утре, каза Тегнел, без да дава подробности. Британският вариант на коронавирус се смята от учените за по-инфекциозен щам. Случаи на южноафрикански и бразилски щамове също са открити в страната, но не се разпространяват толкова бързо, успокои Тегнел.

Припомняме, че притесненията относно възможната трета вълна на пандемията нарастват в Швеция през последните седмици. Швеция избягваше строгите блокади по време на пандемията. Правителството на Швеция предупреди преди дни, че е възможно да наложи блокади на местно ниво за първи път. Миналия месец парламентът на скандинавската държава прие временно закон за пандемията от коронавирус, който позволява затваряне на магазините и търговските центрове, спиране на обществения транспорт и други публични дейности за ограничаване на вируса. Предвиждат се глоби при нарушения на мерките.

Швеция признава резултати от три вида теста за коронавирус

Швеция признава резултати от три вида теста за коронавирус

Сертификатите следва да са издадени на английски, шведски, датски или норвежки език

Данните показват, че от петък са регистрирани 10 933 нови случая на коронавирус, което е увеличение от 9 458 за съответния период на предходната седмица. Швеция, страна с 10 милиона души, е регистрирала общо 12 713 смъртни случая от COVID-19. Смъртността на глава от населението е много по-висока от скандинавските съседи, но по-ниска от тази в няколко страни в Европа, които вече въвеждаха блокади.