Швеция се надява дигитална технология да помогне за предотвратяване на терористични атаки с превозни средства, информира ДПА.

Шведските власти и автомобилните производители "Волво" и "Скания" разкриват как дигитална технология може да предотврати използването на камиони за терористични атаки.

Интересът към технологията, известна като геозона, нарасна след терористичната атака в шведската столица Стокхолм през април 2017 г., при която беше използван камион и загинаха петима души.

Като се използва GPS за проследяване движението на превозно средство, технологията може автоматично да намали скоростта на автомобила, ако се движи в пешеходна зона. С убиването на скоростта ще се ограничат и потенциалните поражения.

От 2016 г. бяха извършени няколко терористични нападения с автомобили, врязващи се в тълпи от хора. Такива нападения бяха извършени в Барселона, Лондон, Берлин и Ница.

Шведският проект, представен днес, е воден от транспортната администрация и властите в Стокхолм и Гьотеборг.

Друга потенциална полза от технологията е регулиране консумацията на гориво на автомобила или гарантиране, че само автомобили с определени стандарти за емисиите ще могат да се движат в някои райони.