Докато много европейски държави отчитат ново увеличение на случаите на коронавирус, Швеция, която подходи по различен начин в борбата с коронавируса в сравнение с повечето страни по света, отчита едни от най-ниските нива на зараза на Стария континент, информира "Гардиън".

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

3 700 души са дали положителна проба, въпреки че не са заразени

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в скандинавската страна са отчитани по 22,2 случая на 100 000 за 14-дневен период спрямо 279 в Испания, 158,5 във Франция, 118 в Чехия, 77 в Белгия и 59 във Великобритания. Всички тези държави без Швеция наложиха блокада тази пролет.

22 от 31 държави, които са следени от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, отчитат по-голямо разпространение на вируса. Сега новите случаи в Швеция се съобщават от вторник до петък. Като цяло нивото е като в края на март. Данните от националната здравна агенция показват, че само 1,2% от 120 000 теста миналата седмица са с положителна проба.

Швеция също има по-малко случаи на заразени на ден от Норвегия и Дания.

13 пациенти с коронавирус са в интензивни отделения на шведски болници. Няма починали от вируса за седемдневен период.

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Льовен защити правителствените мерки от критиците

Ние нямаме повторната поява на заболяването за разлика от много други държави, коментира в интервю за Франс24 Андерс Тегнел, главен епидемиолог и архитект на стратегията да не се блокира Швеция. Той добави, че страната като цяло е доволна от цялостната стратегия.

За разлика от много държави Швеция не затвори училищата като цяло. Също така забрани събирания с повече от 50 души и призова възрастните над 70 г. да се самоизолират. Населението от 10 милиона души бе посъветвано да спазва социална дистанция и да работи от вкъщи, ако е възможно. В другите държави не съветваха, а директно излязоха със заповеди. Магазините, баровете, ресторантите и фитнесите останаха отворени, не се задължаваше носене на маска.

Тегнел твърди, че целта не е била да се постигне бърз стаден имунитет, а да се забави разпространението на коронавируса, за да може здравеопазването да се справи. Той обаче постоянно отбелязваше, че стратегията на Швеция може да се окаже по-устойчива в дългосрочен план.

По-рано тази година шведската стратегия беше критикувана заради високия брой на починалите. С 547 починали на един милион, в Швеция има пет пъти по-голяма смъртност от Дания и десет пъти по-голяма от Норвегия и Финландия, но тези страни въведоха блокада като Испания, Великобритания и Италия.

Тегнел каза, че високата смъртност в страната не е свързана с общата стратегия, а по-скоро с провал в предотвратяването на катастрофалното разпространение на вируса в домовете за социална грижа, където са повечето от смъртните случаи. В Швеция коронавирусът отне живота на 5846 души.

Правителството обяви вчера, че от октомври отменя забраната за посещения на домовете за социална грижа за първи път от месеци.

По-рано "Гардиън" отбеляза в същия материал, че Швеция е регистрирала най-малко заразени с коронавирус за денонощие от 13 март, но впоследствие го премахна, тъй като тази седмица Швеция промени начина, по който регистрира новите случаи. Отчита новите случаи от вторник до петък.

Франция в събота регистрира рекордни 10 561 случая за ден - най-високото ниво от пандемията. Испания, Чехия и Великобритания също отчитат притеснително увеличение на броя на заразените.