Министерството на външните работи на Швеция привика посланика на Русия във връзка с инцидент между самолети на двете страни в международното пространство над Балтика в понеделник. Това съобщава пресцентърът на външното ведомство на Швеция, цитирано от ТАСС.

"Руският посланик беше поканен да даде обяснение по повод на инцидента, който беше съобщен от военното министерство днес", поясни представител на шведското външно ведомство.

Министерството на отбраната на Швеция информира, че по време на полет в международното въздушно пространство руски изтребител Су-27 се доближил до шведски разузнавателен самолет.

Ведомството пояснява, че действията на руския пилот могат да се квалифицират като "особени".

Министерството на отбраната на Русия нееднократно заяви, че полетите на руските военни самолети се изпълняват в международното въздушно пространство и в съответствие с международните правила. Министерството също така изразява готовност да проведе консултации с колегите си от Полша, балтийските и скандинавските страни.

Припомняме, вчера беше съобщено, че въоръжен руски изтребител е прелетял опасно близо до разузнавателен самолет на ВВС на САЩ в Балтийско море.

Руски изтребител прелетял на метър и половина от US самолет в Балтийско море

Руски изтребител прелетял на метър и половина от US самолет в Балтийско море

Инцидентът е станал в понеделник