В Швеция спирането на медицинската апаратура, която поддържа живота, по молба на пациента вече е законно.

Това решение за т.нар. пасивна евтаназия прие Националният съвет по здравеопазване в отговор на молба на 32-годишна жена. Тя е напълно парализирана и от 6 години животът е си поддържа изцяло от медицинска апаратура, включително и апарати за изкуствено дишане.

Според решението на Националния съвет пациентът е адекватен, информиран и са използвани различни лечебни практики, лекарите могат да уважат желанието на пациента да не се поддържа вече изкуствено живота му. Освен това лекуващият персонал според решението обаче трябва да осигури на пациента болкоуспокоителни и успокоителни препарати.

Пациентите вече също могат да направят избор и за прекратяване на водещото лечение.
Решението на националния съвет идва като отговор и на заявление от Лекарския съюз в страната, който поиска да се разреши противоречието между два закона - единият позволява на болния да решава въпроса за прекратяване на лечението, а друг закон забранява помощта при самоубийство, в това число и чрез спиране на медицинската апаратура за изкуствено дишане.

Миналата година общественото внимание в Швеция бе привлечено от случай на болен 35-годишен швед, който отиде в швейцарска клиника в Цюрих, за да се подложи на евтаназия.

В писмото на 32-годишната парализирана жена, на чиято молба отговаря вече съвета, се казва: „Аз не желая на страдам и за гния жива, а респираторът е единственото, което не ми позволява да умра. Аз в пълно съзнание заявява, че желая да бъда приспана и апаратът за дишане да бъде спрян."

Сега, след огласяването на решението на Националния съвет, пред изданието публикувало писмото й преди седмици, болната заявява, че е щастлива и в душевен покой.