Швейцария отхвърли налагането на квоти за работници от ЕС, за да запази тесните си икономически отношения със съюза, съобщава "Гардиън".

Но в същото време парламентът прие други мерки за непряко ограничаване на имиграцията, като даде предимство на швейцарците при кандидатстване за нова работа.

Законодателният орган прокара компромисен имиграционен закон, който бележи значителна отстъпка от страна на богатата държава, която се надява да продължи да има достъп до единния пазар на ЕС след референдум през 2014 година за ограничаване на миграцията от съюза.

Както при британската ситуация след "Брекзит", Брюксел не иска да се откаже от позицията си, че всеки опит за ограничаване на свободното движение чрез таван или квоти автоматично ще изключи Швейцария от единния пазар.

¼ от швейцарското население - около 2 милиона души, са чужденци, включително 1,4 милиона граждани на ЕС.

Новият закон изисква от работодателите или регионите с над средната безработица приоритетно да предлагат работа на местните жители преди да наемат от чужбина.

Макар и да има изключения, например, семейни фирми и компании ще бъдат глобявани до 40 хиляди швейцарски франка, ако нарушат закона.

Новият закон в Швейцария изглежда е в "правилната посока", след като не се установяват квоти за граждани на ЕС, които искат да работят в страната, коментира Европейската комисия.

"Известен е днешният резултат от парламентарния процес. На пръв поглед ние заявяваме, че законът изглежда се движи в правилната посока", каза говорител на Комисията.