Швейцария отмени референдума, насрочен за 17 май, за отношенията с Европейския съюз и прекрати кампаниите за други референдуми.

Разпространението на коронавируса направи невъзможно провеждането на публични събития за обсъждане на проблемите, заяви правителството, като призова населението да спазва спешни здравни мерки в радио и телевизионни съобщения.

"Останете вкъщи, особено ако сте възрастен или болен. Правителството и Швейцария разчитат на вас.", се казва в съобщението. 

За първи път от близо 70 години правителството отмени редица референдуми. Гласовете през 1951 г. бяха изоставени поради разпространението на болестта шап.

През миналия месец правителството призова избирателите да отхвърлят предложението на дясната партия на Швейцария за прекратяване на споразумението за свободно движение с ЕС.

Броят на хората, тествани положително за новия коронавирус в Швейцария и Лихтенщайн, се е увеличил до 3028 души, казаха здравните власти.

Броят на смъртните случаи нарасна до 21.

За да спре болестта, Швейцария разшири забраната си за влизане на хора, идващи от Испания, в допълнение към съществуващите ограничения за хора от Италия, Франция, Германия и Австрия.

Германия затваря границата с Франция, Австрия и Швейцария

Германия затваря границата с Франция, Австрия и Швейцария

Към днес следобед в страната са потвърдени 5072 души с коронавирус

Той разшири граничния контрол за въздушен трафик от Италия, Франция, Германия и Австрия.

Влизането извън зоната за безплатни пътувания в Шенген ще бъде забранено, освен при изключителни обстоятелства, каза той, като се присъедини към подобни мерки, за които лидерите на ЕС се съгласиха във вторник.

Припомняме, че Швейцария е сред страните, които заедно със СЗО започнаха първи тест на ваксина срещу коронавируса.

Процесът е наречен Солидарен тест. 

Солидарният фонд за отговор е набрал над 43 милиона долара от 173 000 лица и организации.