Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че е започнало първото изпитание на ваксина, в което участват 10 държави. Процесът е наречен Солидарен тест и по време на пресконференция Тедрос подчерта необходимостта от солидарност, пише "Дейли телеграф".

СЗО: Коронавирусът е безпрецедентна заплаха и враг срещу човечеството, следвайте Южна Корея

СЗО: Коронавирусът е безпрецедентна заплаха и враг срещу човечеството, следвайте Южна Корея

Този вирус представлява за нас безпрецедентна заплаха, но също е безпрецедентна възможност

Множество малки изпитания с различни методи няма да ни дадат ясни и солидни доказателства, от които се нуждаем. СЗО и партньори организираха проучване в много държави за сравняване на неизпитвани лечения, каза той и добави, че това голямо международно проучване е с цел да доведе до събиране на необходимата информация и да покаже най-ефективните лечения.

Ние наричаме това изследване Солидарния тест, обяви той и допълни, че участват Аржентина, Бахрейн, Канада, Франция, Иран, Норвегия, ЮАР, Испания, Швейцария и Тайланд.

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

Не могат да се борят с пандемията със завързани очи

По думите му Солидарният фонд за отговор е набрал над 43 милиона долара от 173 000 лица и организации.

Световната здравна организация потвърди, че има над 200 000 случая по света, а най-малко 8000 души са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".