Коронавирусът е "безпрецедентна заплаха".

Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от "Дейли телеграф".

"Този вирус представлява за нас безпрецедентна заплаха, но също е безпрецедентна възможност да се изправим срещу общ враг, враг срещу човечеството", призова той.

Коронавирус: СЗО търси причината за различния процент на смъртност в Европа

Коронавирус: СЗО търси причината за различния процент на смъртност в Европа

Ние нямаме обяснение за различните нива на смъртност

Гебрейесус посочи гръбнака на отговора на света срещу вируса: изолирайте, тествайте, лекувайте и издирвайте всеки подозрителен случай.

Генералният директор отбеляза, че отговорът на Южна Корея е образец как да се действа срещу вируса. Според него другите държави трябва да прилагат научените от Сеул уроци.

В Южна Корея има 8413 случая. До момента 84 души, предимно възрастни пациенти с хронични заболявания, са починали в Южна Корея от респираторния вирус.

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

Не могат да се борят с пандемията със завързани очи

Гебрейесус призова всеки човек и държава да се подготвят за вероятността да се заразят с вируса. Той добави, че масовите мероприятия - спортни събития и концерти - трябва да бъдат отменени, за да се ограничи разпространението на вируса.

Тедрос също заяви, че "Африка трябва да се събуди" и постави под въпрос дали само 233 случая има на континента.

Той добави, че където е възможно, леките случаи трябва да бъдат лекувани в болницата, за да е сигурно, че пациентът няма да се влоши.

Световната здравна организация потвърди, че има над 200 000 случая по света, а най-малко 8000 души са починали.

СЗО: Няма доказателства САЩ да са внесли коронавируса в Китай

СЗО: Няма доказателства САЩ да са внесли коронавируса в Китай

Преди няколко дни говорителят на Министерството на външните работи на Китай намекна, че американските военни са вкарали вируса в страната

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".