Различният процент на смъртност в Европа изисква разследване, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Дейли телеграф".

Експертът от СЗО Ричард Пибоди заяви, че различната смъртност в европейските държави изисква допълнително разследване.

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

Не могат да се борят с пандемията със завързани очи

В Германия например има повече от 7000 заразени и 20 починали, докато в Испания над 11 000 заболели, но близо 500 починали.

Пибоди отбеляза, че може да има няколко фактора зад това несъответствие: смъртните случаи може да са регистрирани различно, държавите с по-висока смъртност вероятно имат повече възрастни хора и здравните служби може да са претоварени.

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса
Обновена

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса

Вече над 5000 души са починали

Ние нямаме обяснение за различните нива на смъртност, необходимо е допълнително проучване, каза той.

Междувременно Ханс Клюге, директор на СЗО в Европа, повтори позицията на световната организация на пресконференция, че Старият континент е епицентърът на заболяването.

Животът на милиони хора в нашия регион търпи радикална промяна. Просто има нова реалност. Осъзнава се ролята на обществените здравни услуги. Важността на здравните работници е оценявана като никога преди, подчерта Клюге.

Той обяви, че 146 държави по света са засегнати от новия вирус и над 6500 души са изгубили живота си. По думите му 1/3 от случаите по света са в Европа.

"Европа е епицентърът на първата пандемия на коронавируса и всяка страна, без изключение, трябва да предприеме най-смелите действия за спиране или забавяне разпространението на вируса", смята той и добави, че добрата новина е, че регионът реагира.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".