Швейцария скоро отново ще подложи на гласуване предложение, което може да доведе до драматично ограничаване на имиграцията от ЕС, съобщава The Local.

Преди 6 години подобен референдум едва не разруши отношенията между Швейцария и блока.

Днес швейцарското правителство обяви така наречената "инициатива за ограничаване", която ще бъде един от въпросите на втория кръг референдуми през тази година. Гласуването ще се състои на 17 май.

Инициативата е подкрепяна от крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP). Правителството е против. Инициативата призовава страната да измени конституцията, за да се гарантира, че може автоматично да прилага имиграционната политика.

SVP, най-голямата партия в Швейцария, се бори срещу миграцията и влиянието на ЕС в Швейцария, която не членува в организацията.

Ако инициативата бъде прокарана, швейцарските власти ще имат една година да договорят прекратяване на споразумението си с Брюксел от 1999 г. за свободното движение на хора между Швейцария и Общността.

Предложението дори отива още по-далеч в сравнение със сходна инициатива, също подкрепена от SVP, която беше гласувана през февруари 2014 г. Настоява се Берн да наложи квоти за миграция от страни членки на ЕС.

Инициативата от 2014 г. беше приета от 50,33% срещу 49,67% и влоши отношенията на Швейцария с ЕС. Тогава Брюксел предупреди, че всяко ограничаване на миграцията на граждани на ЕС ще подложи на съмнение двустранните споразумения.

От години Берн се опитва да открие начин да зачита волята на народа, но в същото време да не вбесява основния си търговски партньор в лицето на ЕС.

След дълги преговори в края на 2016 г. беше постигнато споразумение да не се прилага първоначалният план за налагане на квоти за граждани на ЕС, което Брюксел категорично отхвърли. Вместо това Берн поиска от швейцарските работодатели да преодоляват бюрократични пречки преди да наемат от ЕС и швейцарците да са с приоритет на пазара на труда.

SVP осъди компромиса като "предателство" и капитулация пред ЕС.

Предстоящото гласуване през май е част от швейцарската система на пряка демокрация, при която швейцарците гласуват по национални, регионални и местни въпроси на всеки няколко месеца.

100 000 подписа са необходими за организиране на референдум за промяна на конституцията, а 50 000 подписа са достатъчни за референдум за промяна на закон, гласуван от парламента.