Швейцария подкрепи ограничаването на имиграцията, включително и на тази от ЕС, след като по вече официални данни 50,3% от гласувалите на референдума се обявиха „за" мерките против притока на чужденци, а 49,7% - против, предаде АФП.

Въпреки крехката разлика дясната националистическа Швейцарска народна партия триумфира, а лидерът й Тони Брунер призова управляващите да се замислят над тези резултати. Министърът на правосъдието е заявил, че правителството ще приложи веднага тези резултати.

От Европейската комисия са заявили, че референдумът и по-нататъшното развитие на отношенията с Швейцария ще бъдат обсъдени. От там изразяват съжаление от резултатите от гласуването.

Гръцкото председателство на ЕС също коментира новината. Припомнено бе, че квотите за чужди имигранти противорвчат на основния принцип на ЕС за свободно движение на хора.

Германският министър на финансите Волганг Шойбле е заявил, че този референум ще създаде много проблеми на страната.

Швейцарският президент и външен министър Дидие Буркалтер планира визити в редица държави от ЕС, за да дискутира с колегите си референдума. Първото му посещение ще е в Германия. Той обаче заяви и че решението е взето от хората и не може да се очаква политиците да им налагат позициите си.

Националистите бяха поздравени от лидера на Партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж, който също отдавна подкрепя техните идеи в страната си. "Това е чудесна идея за подкрепящите суверенитета и свободата в Европа", заяви той и допълни, че умна и силна Швейцария се противопоставя на "назначените, а не избрани бюрократи от ЕС". Фараж отново настоява, че става въпрос не за раса, а за пространство, както и за допустим брой имигранти и уменията, които те трябва да притежават, за да работят в определена страна. Това трябва да бъде решено от местните, а не са им бъде налагано отвън, убеден е той.

„Швейцария е разделена по въпроса с имиграцията", обяви телевизионният канал „Франс 24" и изтъкна по-рано, че все още резултатите не са окончателни и е възможно разликата, която е в рамките на статистическата грешка, да доведе до патова ситуация по въпроса.

Избирателната активност в днешния референдум е бе 56 процента, което е повече от обичайната активност, чието средно равнище е 44 процента.

Припомняме, че решението на властите в Берн за провеждане на референдума предизвика остра реакция от страна на ЕС, а някои евродепутати дори поискаха Брюксел да ограничи достъпа на Швейцария до европейския вътрешен пазар, ако мерките срещу чужденците бъдат въведени.
Въпреки това Националният съвет на страната, която не е член на ЕС, но има силни икономически връзки с общността, одобри провеждането на референдум по чувствителната тема.

Идеята за допитването бе на Швейцарската народна партия, която е и най-голямата сила в националния парламент. Мотивите на депутатите да искат мерки за ограничаване на миграцията, включително и на тази от ЕС, бяха свързани с данните, че след 2007-а година близо 80 хиляди души пристигат в богатата централноевропейска конфедерация.
Към днешна дата броят на чужденците в Швейцария е надхвърля 23% от общия брой на населението.