Главният прокурор на Швейцария може за първи път в историята на страната да бъде отстранен с импийчмънт - заради руска афера. Шефът на прокуратурата на Конфедерацията Михаел Лаубер е на път да изгуби поста си заради контакти в Русия. Негов подчинен се е срещал с бившия заместник-главен прокурор на Русия Саак Карапетян и близката до Кремъл адвокатка Наталия Веселницка, придобила скандална известност с намесата си президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Синът и зетят на Тръмп се срещали със свързан с Кремъл адвокат

Синът и зетят на Тръмп се срещали със свързан с Кремъл адвокат

Нови разкрития по руската афера

Процесът по импийчмънт на Лаубер беше предизвикан от разследване на руския опозиционен вестник "Новая газета". 20 май беше определен за начало на изслушванията по делото.

Швейцарското правосъдие ще се опита да изясни дали подчиненият на Лаубер - Винсент Шнел, е пътувал в Русия, за да бъде подготвен как да се държи при разпит, който е трябвало да бъде извършен от докладчика на Съвета на Европа Андреас Грос, разследващ случая на убития руски адвокат Сергей Магнитски.

Същевремнно обект на процеса ще бъдат и причините за провала на съдебни дела в Швейцария срещу сина на бившия главен прокурор на Русия Юрий Чайка, бившата министърка Елена Скринник и серия от процеси за подкупи във ФИФА. В Швейцария са водени множество свързани с Русия дела, които получиха събирателното обозначение "трите М": "мафиоти, милиардери, министри".

Експерт по тези дела е бил именно Винсент Шнел, командирован от полицията.

Той често е пътувал до Русия. През 2014 г., заедно с прекия си шеф Патрик Ламон и прокурора Лаубер, е участвал в прокурорска конференция в Иркутск — родния град на тогавашния руски главен прокурор Чайка. Съобщава се, че домакините са организирали пътуване с параход по езерото Байкал за тримата швейцарски прокурори.

Впоследствие това предизвиква скандал в Швейцария. Местните медии публикуват снимка, на която швейцарците са заедно с началника на Главното управление за международно-правно сътрудничество към руската Главна прокуратура Карапетян - по късно той загива при самолетна катастрофа по време на лов. На снимката швейцарският федерален прокурор е застанал на едно коляно, което вестниците определиха като "коленопреклонението на Лаубер в Русия".

Разследването показва, че швейцарските прокурори са летели до Русия със самолета на руската Главна прокуратура след среща с Чайка на форума в Давос през септември 2015 г., а през 2016 г. швейцарската главна прокуратура е отказала да образува наказателно дело срещу Чайка-младши. Последният е правил вложения в недвижими имоти в Швейцария.

През 2017 г. Лаубер е получил като подарък от руските прокурори толкова голям сервиз, че транспортирането му се е оказало проблем и се е наложило да бъде оставен в швейцарското посолство за няколко месеца. Карапетян е водил Шнел на лов и риболов в Камчатка, допълва "Новая газета".