Швейцарските избиратели решително отхвърлиха радикални предложения, които целяха да направят финансовата система по-безопасна чрез промяна на начина, по който банките предоставят заеми на икономиката, пише "Файненшъл таймс".

Гражданите отхвърлиха инициативата за суверенни пари - драстично ограничаване правата на търговските банки да отпускат кредит, като централната банка остане единствена с право да емитира пари.

На референдума днес само 26% подкрепиха плановете да се отнеме правото на търговските банки да "създават" пари, основно чрез отпускане на кредити на потребителите и на бизнеса, показват първите резултати. 74% от швейцарците се обявиха против инициативата за суверенни пари.

Резултатът е облекчение за финансовия сектор на Швейцария и Швейцарската национална банка. В петък гуверньора на банката предупреди преди вота, че инициативата Vollgeld (суверенни пари) е ненужен и опасен експеримент, който може сериозно да навреди на икономиката на страната.

Социологическите проучвания показваха силна подкрепа за инициативата. Според швейцарската система на пряка демокрация за организиране на референдум са необходими 100 000 подписа.

Планът Vollgeld предвиждаше отмяна на банкиране с частичен резерв - основата на финансовите системи по света, чрез която търговските банки участват в процеса на парично предлагане посредством кредита, който създават.

В същото време на друг референдум 72% от швейцарците подкрепиха блокиране на достъпа на държавата до чуждестранни сайтове за хазартни игри и разрешаването само на такива, които са регистрирани в Швейцария. Новият закон е в полза на швейцарските казина и лотарии.