Китайският президент Си Дзинпин посрещна руския си колега Владимир Путин на държавна визита, съобщава АФП.

Агенцията отбелязва, че двата гиганта работят за сближаване на отношенията на фона на дипломатическите и икономически предизвикателства със САЩ.

Снимка 360935

Източник: ЕПА

Путин, спечелил четвърти мандат през март 2018 г., пристигна в Голямата зала на народите в Пекин за разговори със Си, който може да остане на власт до края на живота си, след като ограниченията бяха отменени по-рано тази година.

Двамата държавни лидери инспектираха почетен караул и поздравиха деца, които развяваха знамената на двете държави по време на церемония по посрещането на Путин преди да се насочат към голямата сграда за разговори.

Най-влиятелните лидери на Китай и Русия през последните десетилетия установиха тесни контакти, докато в същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп определя двете държави като икономически съперник, който оспорва интересите и ценностите на Вашингтон.

Снимка 360937

Източник: ЕПА

Си и Путин са "сродни души, които желаят да направят страните си отново велики", коментира Александър Габуев от Московския център "Кърнеги".

"Двамата споделят скептицизма си към американската хегемония и недоверието си към намеренията на САЩ, двамата са авторитарни ръководители", добави той.

По-рано тази седмица Путин заяви, че китайският президент е единственият държавен лидер, с когото е празнувал рождения си ден, двамата са пили водка и са хапвали наденица.

Той е отзивчив и искрен, поясни Путин.

Снимка 360934

Източник: ЕПА

След посещението в Пекин Путин ще се присъедини към Си на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Китай през уикенда.

Китай и Русия ръководят регионалната организация, в която участват бивши съветски държави и новите членове Индия и Пакистан.