Президентът на Китай Си Дзинпин е изправен пред широка опозиция в собствената си партия. Това твърди вътрешен човек, цитиран от "Гардиън".

Бивш преподавател от елитното Централно партийно училище в азиатската страна отправи безпрецедентна критика по адрес на китайския лидер. Цай Ся го обвинява, че "убива страната" и твърди, че още много други искат да напуснат управляващата комунистическа партия.

Арестуваха бивш служител на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай

Арестуваха бивш служител на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай

Предавал строго секретна информация...

Цай Ся, известен преподавател, който преподава в училище за топ официални представители на властта, бе изхвърлена от партията в понеделник след изтичане на аудиозапис в интернет през юни, в който отправя критики по адрес на Дзинпин. Училището обяви, че Цай, преподавател в партийното учебно заведение от 1992 г., е направила коментари, които "вредят на репутацията на страната" и са пълни със "сериозни политически проблеми".

В първото интервю за англоезична медия след изхвърлянето й Цай коментира пред "Гардиън", че е "щастлива, че е изгонена".

"Под режима на Си Китайската комунистическа партия не е сила за прогрес на Китай. Всъщност е пречка за прогреса на Китай. Вярвам, че не съм единствената, която иска да напусне тази партия. Още хора биха искали да се оттеглят или да напуснат тази партия. Възнамерявах да напусна партията преди години, когато нямаше място за говорене и моят глас бе напълно блокиран", обясни Ся.

За първи път от месец Китай без нови случаи на коронавирус

За първи път от месец Китай без нови случаи на коронавирус

Националната здравна комисия регистрира само 22 случая, внесени от чужбина

Коментари от някой, който е твърдо свързан с върхушката, са забележителни и потенциално опасни за китайското ръководство. Мао Дзедун, Ху Цзинтао и Си Дзинпин също са учили в Централното партийно училище. Цай Ся е поредният китайски интелектуалец, наказан за критика по адрес на Си Дзинпин.

Цай Ся обвинява президента на Китай, че е превърнал страната във "враг" на света.

По думите й в комунистическата партия има широка опозиция, но малцина се осмеляват да говорят, тъй като се страхуват от политически гонения във формата на вътрешнопартийна дисциплина и повдигане на обвинения в корупция. Според нея безграничната власт на Си е довела до неизбежни грешки като кризата с коронавируса.