Бивш служител на ЦРУ е арестуван по подозрение, че е извършвал шпионаж в полза на Китай, съобщава американското министерство на правосъдието.

В съобщение на сайта на министерството се уточнява, че става дума за 67-годишния Алекзандър Юк Чин Ма, който в сговор със свой роднина (също бивш служител на ЦРУ), е предавал класифицирана информация с ниво "строго секретно" на китайското разузнаване.

Ма е роден в Хонконг, но впоследствие и получил американско гражданство. Работил е в ЦРУ от 1982 г. до 1989 г. След това е живял и е работил в Шанхай. През 2001 г. се е върнал в САЩ и се е заселил на Хавайските острови. През 2004 г. офисът на ЦРУ в Хонолулу го е наел като преводач от китайски език.

През следващите 6 години той е копирал и изнасял документи и изображения, съдържащи секретна информация. Някои от тях той е взимал на частните си пътувания в Китай, за да ги предаде на лица, търгуващи с такава информация.

Пред дни той е разговарял с агент на ЦРУ под прикритие, като е предложил да продължи да помага на китайското правителство и е приел възнаграждение за шпионската си дейност.

Ма е арестуван на 14 август.