Китайският президент Си Дзинпин каза на президента на Съединените щати Джо Байдън, че е изключително важно и двете страни да спазват принципа за един Китай и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван, като предупреди своя колега, че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят", съобщават "Ройтерс", "Блумбърг" и китайски медии.

По време на двучасов разговор Си подчерта, че страната категорично се противопоставя на "независимостта на Тайван" и чуждестранната намеса в суверенитета на страната.

Според китайските държавни медии Байдън е заявил, че страната "се надява да поддържа диалог" чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя "независимостта" на Тайван.

Двамата лидери обсъдиха и украинската криза, като Си потвърди принципната позиция на Китай по въпроса.

Според китайския президент разглеждането на Китай като на "стратегически конкурент" и наричайки го "стратегически съперник" е грешна оценка на отношенията между САЩ и Китай, която може да подведе хората и на двете страни, както и на международната общност.

Украйна и Тайван ще обсъди Байдън със Си Дзинпин

Украйна и Тайван ще обсъди Байдън със Си Дзинпин

Очаква се телефонен разговор между двамата политици

Президентът Си посочи, че в днешния свят тенденциите на турбулентност и трансформация се развиват и дефицитите в развитието и сигурността се очертават големи. Изправени пред свят на промени и безредици, международната общност и хората по света очакват Китай и САЩ да поемат водеща роля в поддържането на световния мир и сигурност и в насърчаването на глобалното развитие и просперитет. Това е отговорност на Китай и САЩ като две големи държави, съобщава правителството на Китай.

Президентът Си подчерта, че подходът и дефинирането на китайско-американските отношения от гледна точка на стратегическа конкуренция и разглеждането на Китай като основен съперник и най-сериозното дългосрочно предизвикателство би означавало погрешно възприемане на китайско-американските отношения и грешно тълкуване на развитието на Китай и би подвело хората в двете страни и международната общност.

Двете страни трябва да поддържат комуникация на всички нива и да използват добре съществуващите канали за насърчаване на двустранното сътрудничество. Признавайки многото предизвикателства, пред които е изправена глобалната икономика, президентът Си подчерта необходимостта Китай и САЩ да поддържат комуникация по такива важни въпроси като координирането на макроикономическите политики, поддържането на стабилност на глобалните промишлени вериги и вериги за доставки и защитата на глобалната енергийна и продоволствена сигурност.

Опитите за отделяне или прекъсване на веригите за доставки в нарушение на основните закони няма да помогнат за стимулиране на икономиката на САЩ. Те само биха направили световната икономика по-уязвима. Двете страни трябва да работят за деескалация на регионалните горещи точки, да помогнат за избавянето на света от COVID-19 възможно най-бързо, да намалят риска от стагфлация и рецесия и да поддържат международната система, съсредоточена върху ООН и международния ред, подкрепен от международното право .

Президентът Си разви принципната позиция на Китай по въпроса за Тайван. Президентът Си подчерта, че историческите тънкости на тайванския въпрос са кристално ясни, както и фактът и статуквото, че и двете страни на Тайванския проток принадлежат на един и същ Китай. Трите съвместни китайско-американски комюникета въплъщават политическите ангажименти, поети от двете страни, а принципът за един Китай е политическата основа на китайско-американските отношения.

Китай твърдо се противопоставя на сепаратистките ходове към "независимост на Тайван" и намеса на външни сили и никога не допуска никакво място за силите за "независимост на Тайван" под каквато и да е форма. Позицията на китайското правителство и народа по въпроса за Тайван е последователна и решителното опазване на националния суверенитет и териториалната цялост на Китай е твърдата воля на повече от 1,4 милиарда китайци.

Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. Надяваме се, че САЩ имат ясна представа за това. САЩ трябва да зачитат принципа за един Китай и да прилагат трите съвместни комюникета както на думи, така и на дела.

Президентът Байдън каза, че светът е в критичен момент. Сътрудничеството между САЩ и Китай е от полза не само за двата народа, но и за хората от всички страни. САЩ се надяват да поддържат отворена линия за комуникация с Китай, за да подобрят взаимното разбирателство и да избегнат погрешно схващане и грешни изчисления и ще работят с Китай там, където интересите на двете страни съвпадат и в същото време правилно управляват различията.

Той повтори, че политиката на САЩ за един Китай не се е променила и няма да се промени и че САЩ не подкрепят "независимостта на Тайван".

Двамата президенти обмениха мнения по въпроси, включително кризата в Украйна. Президентът Си потвърди принципната позиция на Китай. И двамата президенти оцениха разговора си като откровен и задълбочен. Те се съгласиха да поддържат връзка и инструктираха двата екипа да поддържат комуникация и сътрудничество.

САЩ предупреди Китай за засилени провокации в Южнокитайско море

САЩ предупреди Китай за засилени провокации в Южнокитайско море

Пекин пречел на интересите на другите страни в региона