През цялата нощ е продължила антитерористичната операция в казахстанския град Актобе, след като вчера група между 15 и 20 души нападнаха оръжеен магазин и военна част.

Инцидентът се случи в ранния следобед, като надвечер властите обявиха извънредно положение и препоръчаха на гражданите да не излизат от домовете си. От тази сутрин предприятията иобществения транспорт работят, но в цялата област е обявен червен код за режим на контратерористична операция.

Тази нощ са били ликвидирани още петима престъпници, а двама са задържани. Информацията разпространи Министерството на вътрешните работи на Казахстан. По-голяма част от откраднатото оръжие от престъпниците вече е иззета.

Липсват обаче достоверни данни каква част от бандата все още е на свобода.

Вчера след нападението над оръжейния магазин бандата се е разделила на две, като едната група е блокирана от службите за сигурност.

Според информацията на министерството група от шестима души са извършили нападение и над втори оръжеен магазин, където са ранили двама клиенти, като единият е починал. Именно от тази група службите за сигурност са ликвидирали трима, един са ранили и един са задържали. Още двама от бандата са успели да се скрият в пределите на града, но впоследствие са били ликвидирани.

Нападението над армейската част е извършено след като е отвлечен автобус, с който престъпниците са разбили входа на военното поделение.

В информацията на МВР на Казахстан не става ясно каква е числеността на тази втора група. В поделението също е имало разцепление и след ожесточена престрелка част от бандитите са се укрили. Двама от престъпниците са ликвидирани, а от военните трима са загинали и шестима са ранени.  

Освен това от министерството съобщават, че са арестувани петима души, които се считат, че са съпричастни към нападението.

По уверението на службите всички участници в бандата са с установена самоличност са известни на полицията. В момента тече операция по издирването им.