Протестите в Белград са опит за преврат. Това обяви вътрешният министър на балканската държава на среднощна пресконференция, цитиран от ДПА. 

"Имаме ситуация, която може да бъде описана само като чисто насилие за поемане на контрол в разрез с волята на народа, без участие на избори", каза Небойша Стефанович.

Десетки ранени и арестувани при сблъсъците в Белград

Десетки ранени и арестувани при сблъсъците в Белград

Протестиращи щурмуваха парламента в Белград

Участниците в демонстрациите в Сърбия скандираха против президента Александър Вучич, изразявайки гнева си от автократичното му управление. Въпреки че оглавяваният от Вучич пост е с декоративни функции, той рядко се опитва да скрие факта, че дърпа конците в страната.

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращи в столицата Белград втора поредна нощ. Имаше стълкновения на няколко места, включително и пред парламента.

И тази нощ Белград отказа да заспи
Обновена

И тази нощ Белград отказа да заспи

Сърбите протестират срещу затягането на мерките срещу COVID-19

Много телевизионни канали и новинарски сайтове отразиха хаотичните сцени на живо.

Играта на котка и мишка продължи няколко часа преди ситуацията да се успокои.

Ситуацията е напрегната също и в други два града - Нови Сад и Ниш. И в двата града протестиращи атакуваха офисите на Сръбската прогресивна партия на Вучич. Съобщава се за инциденти и в Крагуевац.

19 полицаи и 17 демонстранти са ранени на втората нощ на протести.

Вучич обвинява чуждо разузнаване за протестите в Белград

Вучич обвинява чуждо разузнаване за протестите в Белград

Свързва сблъсъците с предстоящите преговори за Косово, председателствани от ЕС

Ден по-рано полицията и демонстранти влязоха в сблъсъци пред парламента в Белград няколко часа след съобщението на Вучич, че връща полицейския час през уикенда заради ново увеличение на заразените с коронавируса.

Протестите продължиха и в сряда, въпреки че Вучич оттегли плана, намеквайки, че в крайна сметка няма да налагат полицейски час.

Във второто си послание към нацията за два поредни дни президентът обвини крайнодесни групи и чужди разузнавателни служби за безредиците.

Вучич обяви полицейски час заради критична ситуация в Белград

Вучич обяви полицейски час заради критична ситуация в Белград

Полицейският час ще е от петък до понеделник