Сингапур в петък засили мерките си за ограничаване на разпространението на коронавирус, което на практика представлява едномесечно частично блокиране, като хората трябва да останат по домовете си и повечето места за работа трябва да се затворят след тревожно увеличение на несвързаните случаи, съобщават местни медии. 

"Ще затворим повечето работни места, с изключение на основните услуги и ключовите икономически сектори", заяви премиерът Ли Хсиен Лунг по националната телевизия и добави, че всички училища и университети ще преминат към домашно обучение.

"Поддържахме огнището под контрол, но като гледам тенденцията, притеснявам се, че ако не предприемем допълнителни стъпки, нещата ще се влошат".

Миналата седмица Сингапур започна да наблюдава повече случаи на местно ниво, близо половината от които не могат да бъдат проследени до нито един източник. "Това предполага, че има повече хора, които са заразени, но които не са идентифицирани и може да предадат вируса несъзнателно на други", обясни Ли.

Въпреки че правителството въведе тази седмица санкции, които планира да наложи на несъответстващи компании, призивът за обществото да остане у дома изглежда по-скоро като съвет, тъй като не е обявено наказание за лица, които не се съобразяват.

Към момента хората все още могат да излизат, за да купуват храна от пазари, магазини, ресторанти и други търговски обекти, каза Ли и добави, че те могат да спортуват и в паркове, стига да пазят безопасно разстояние от другите.

Компаниите, предоставящи основни услуги като хранителни заведения, супермаркети, клиники, болници, доставчици на комунални услуги, транспортни компании и банки, могат да продължат да работят през този един месец, както и фирмите, участващи в икономическите сектори, които се считат за стратегически или са част от глобалната верига за доставки.

На въпрос дали това представлява блокиране, министърът за национално развитие Лорънс Вонг каза, че "вместо да мислим за използването на израза "блокиране", който означава различни неща за различните хора, нека се съсредоточим върху конкретните мерки".

"Това, което правим днес, е значително затягане ... но с тези мерки не спираме цялата работа, не спираме икономиката", каза той. "Ние не спираме хората да излизат, ако наистина им се налага да работят там, където това е от съществено значение, или да си набавят храната, хранителните стоки."

Броят на заразените с вируса се е увеличил с 65 на 1114, от които петима са починали. Девет от новите случаи са внос, а 56 са местни случаи без история на пътуванията в чужбина.