Сингапур, едно от най-скъпите места в света да си закупиш автомобил, обяви, че ще замрази броя на частните автомобили по пътищата от следващата година, но обеща да разшири обществения транспорт, информира АФП.

Транспортните власти поясниха, че от февруари 2018 г. ще бъде ограничен ръстът на всички автомобили и мотоциклети от 0,25% за година до 0%.

Богатата държава, в която живеят около 5 милиона души, вече наложи квоти за броя на продаваните автомобили и за броя им на пътищата. С това си решение градът-държава избегна големи задръствания за разлика от други азиатски градове.

Властите оскъпиха закупуването на автомобил, като първо човек трябва да се сдобие със специален сертификат с валидност 10 г., който струва около 37 000 долара.

Автомобил Toyota Corolla Altis може да струва около 80 хиляди долара в Сингапур, включително цената за сертификата, което е около 4 пъти по-скъпо в сравнение със САЩ.

Към края на 2016 г. в Сингапур са регистрирани повече от 600 000 лични автомобила.

В съобщение транспортните власти поясниха, че 12% от общата територия на страната е заета с пътища и почти няма място за разширяване на инфраструктурата.

Но правителството ще похарчи над 20 милиарда долара през следващите 5 г. за разширяване и модернизиране на транспортната система, включително и метрото.