Правителството на Сирия обяви, че турският артилерийски огън към територията на Сирия е „скандално нарушаване” на международното право, цитирано от световни агенции.

В съобщение, публикувано от държавната медия SANA, правителството обвинява Турция в извършване на „престъпления” срещу сирийци чрез стрелба с артилерия по райони в северната провинция Алепо.

Властите допълват, че много цивилни са пострадали при артилерийския огън към Тел Рифат и други градове.

В последната седмица Турция многократно обстрелва от територията си позиции на сирийските кюрди в Сирия. Също така Анкара заплаши със сухопътна операция, аргументирайки се, че има право да упражни правото си на самоотбрана и да отговори на стрелбата от сирийска територия.

В същото време Кремъл изрази безпокойството си от турските атаки на сирийска територия, отбелязвайки, че действията засилват напрежението на границата.

Кремъл е обезпокоен от растящото напрежение на сирийско-турската граница, изтъкна Дмитрий Песков – говорител на Владимир Путин.

Като цяло Русия вярва, че такава престрелка през границата от турската артилерия към сирийската територия е недопустима, добави той.

Москва иначе изрази съжалението си, че Съветът за сигурност на ООН спря руска резолюция, призоваваща Турция да прекрати действията си срещу Сирия. Руското правителство обеща да подкрепи сирийската армия срещу „терористите”.

Съветът за сигурност бламира руска резолюция за Сирия

Съветът за сигурност бламира руска резолюция за Сирия

През последните седмици

Вчера западните сили отхвърлиха проекторезолюция на Русия, призоваваща за незабавно прекратяване на престрелката през границата и отхвърляне чуждестранна сухопътна интервенция в Сирия.

Можем само да изразим съжаление, че тази проекторезолюция беше отхвърлена, добави Песков.