Държавният секретар на САЩ Джон Кери нарече Сирия „най-опасната страна” за журналисти, цитиран от руски медии.

Кери заяви по време на церемония по откриването на нова сграда на вестник "Вашингтон пост", че Сирия е най-опасната страна за журналисти през 2015 година.

"Миналата година 71 журналисти са убити по време на изпълнение на задълженията си, близо 200 са били вкарани в затвори. Най-опасната страна е била Сирия", изтъкна той.

Държавният секретар поясни, че преди време по правило журналисти са загубвали живота си вследствие на случайност - попадали са под кръстосан огън или са активирали противопехотна мина. "Но сега не е така", добави Кери.

Топ дипломатът на САЩ разказа, че когато е бил във Виетнам по време на войната, той е четял или е чувал случайно за убити журналисти, предимно при инциденти.

По думите му около две трети от журналистите, загинали от насилствена смърт, са били нападнати заради написаното от тях или за да бъдат заставени да замълчат за събития, на които са станали свидетели.

Кери каза още, че повечето случаи убийците на журналисти не биват откривани.

Сега, през XXI век, една шеста от хората в света живеят в страна, където медиите са истински свободни, допълни Джон Кери.

Доклад на "Репортери без граници" от декември показва, че общо 110 журналисти са убити миналата година във връзка с тяхната работа или по неизяснени причини. 67 от тях са атакувани, когато са били на работа.