Сирийски военни хеликоптери са хвърлили варелни бомби в контролирани от бунтовниците райони в югозападната част на Сирия за първи път от година насам, ескалирайки атаката, която досега включваше артилерия, но само ограничено използване на въздушна сила, съобщава "Ройтерс".

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, уточни, че сирийски правителствени хеликоптери са хвърлили повече от 12 варелни бомби североизточно от град Дераа, причинявайки щети, но без жертви.

Иракска милиция възнегодува от удари на САЩ в Сирия

Иракска милиция възнегодува от удари на САЩ в Сирия

Въздушният удар е нанесен на 700 метра във вътрешността на Сирия

Сирийският президент Башар Асад се зарече да отвоюва обратно района, който граничи с Йордания и окупираните от Израел Голански възвишения, а армията започна настъплението си там тази седмица.

Голяма офанзива рискува по-голяма ескалация, след като САЩ предупредиха Дамаск, че ще отговорят на нарушения на "деескалацията", подкрепена от Вашингтон и руските съюзници на Асад през миналата година за сдържане на войната в югозападната част на страната.

Регионът е също така от стратегическо значение за Израел, който удари подкрепяната от Иран ливанска радикална групировка "Хизбула", която е присъдружна на сирийската армия. "Хизбула" изигра важна роля в 7-годишната война на Асад срещу бунтовниците, включително от влизането на Русия в конфликта през 2015 г.

Рецептата на Нетаняху - бомбардировки на шиитските милиции в Сирия

Рецептата на Нетаняху - бомбардировки на шиитските милиции в Сирия

Така Израел предотвратява друга гражданска война, спира милиони бежанци към Европа и тероризъм в много, много страни

Руският посланик в Ливан заяви днес, че сирийската армия възстановява контрола си върху югозападната част на страната с помощта на Москва.

"Сирийската армия в момента, с помощта на руските сили, възстановява териториите си на юг и възстановява властта на сирийската държава", посочи руският посланик, допълвайки, че "Израел няма оправдание да предприема каквито и да е действия, които възпрепятстват борбата срещу тероризма".

Сирийското правителство отрече да използва варелни бомби - контейнери, пълни с експлозиви, които са хвърляни от хеликоптери и които не могат да бъдат точно насочвани. Следователите на ООН обаче многократно са документирали използването им по време на конфликта.

Десетки загинали при US удари в Сирия

Десетки загинали при US удари в Сирия

Повече от 40 жертви на руските удари в Идли