Израел бомбардира подкрепяните от Иран шиитски милиции в Сирия и така помага за спиране на изселването на сирийски сунити бежанци към Европа, коментира Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Израел оповести и други въздушни удари в Сирия, с тях пресичат предполагаеми доставки на оръжия за Хизбула в Ливан или за разгръщане на ирански военни. Нетаняху обвини Иран, който помага на Дамаск, че е довел 80 000 шиитски бойци от страни като Пакистан и Афганистан, за да атакуват Израел и да претопят сунитското мнозинство в Сирия.

"Това е рецепта срещу повторно пламване на друга гражданска война - бих казал богословска война, религиозна война - и искри от това биха могли да докарат милиони повече в Европа и така нататък ... А това би довело до безкрайни катастрофи и тероризъм в много, много страни", обясни Нетаняху пред международния форум за сигурност.

Режимът на Асад повече не е имунизиран от отмъщение, заплаши Нетаняху

Режимът на Асад повече не е имунизиран от отмъщение, заплаши Нетаняху

"Той повече не е имунизиран, режимът повече не е имунизиран

"Очевидно няма да им позволим да го направят. Ние ще се бием с тях ... И ние бомбардирахме основите на това, тези шиитски милиции, като предотвратим това, ние предлагаме, помагаме за сигурността във вашите страни, за сигурността на света", допълни той.

Около половината от 22-милионното население на Сирия преди войната е разселено от военните действия, като стотици хиляди бежанци са в Европа. Сирийското население са предимно мюсюлмани сунити. Президентът Башар ал-Асад е от религиозното малцинство на Алауит.

Според неотдавнашните сделки между правителството на Асад и предимно сунитските бунтовници, те напускат обсадените райони, но понякога на тяхно място пристигат шиити от села, обградени от бунтовниците.

Политическата опозиция срещу Асад счита, че сделките представляват принудителна демографска промяна и съзнателно изместване на враговете му от основните градове в Западна Сирия.

Правителството в Дамаск обяснява, че постигнатите споразумения позволяват да се поеме контрола и да се възстановят услугите и инфраструктурата в разрушените градове.

Израел видя паника и истерия в Иран

Израел видя паника и истерия в Иран

Не е изненадан от призива на Хаменеи еврейската държава да бъде унищожена