Военният министър на Израел Авигдор Либерман заяви, че издадената от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заповед за увеличаване на капацитета за обогатяване на уран е признак за "истерия и паника" в иранското правителство, пише "Таймс оф Израел".

Израел зове за военна коалиция срещу Иран

Израел зове за военна коалиция срещу Иран

Коментарът на Израел Кац идва на фона на визитата на премиера Бенямин Нетаняху в Европа

Според него Иран е световен проблем, не е само проблем на Израел.

"Ние виждаме, че иранската подривна дейност не е насочена само към Държавата Израел, а също към Йемен, Бахрейн, Персийския залив и Ливан, така че Иран е регионална заплаха", предупреди той.

"Всеки, който е обърнал внимание на лидерите на Саудитска Арабия през последните месеци...аз звуча като гълъб на мира в сравнение с тях", добави министърът.

В същото време премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира, че не е изненадан от призива на Хаменеи еврейската държава да бъде унищожена.

Иран готов да обогатява уран

Иран готов да обогатява уран

Напрежение с Техеран

Хаменеи нарече Израел "раков тумор" в региона, който трябва да бъде "отстранен".

"Онзи ден аятолах Хаменеи, водач на Иран, обяви намерението си да унищожи Израел", коментира Нетаняху във видеопослание малко преди да пристигне в Париж.

"Вчера той обясни как ще го направи - с неограничено обогатяване на уран за производство на арсенал от ядрени бомби. Не сме изненадани и няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрени оръжия", закани се той.

Нетаняху ще се срещне с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж като част от визита в Европа.

Междувременно министър-председателят на Израел съобщи, че страната му е предотвратила много терористични атаки в Европа.

Нетаняху пред Меркел: Иран иска религиозна война в Близкия изток

Нетаняху пред Меркел: Иран иска религиозна война в Близкия изток

Ние сме съгласни, че въпросът за регионалното влияние на Иран е тревожен

"Израел действа срещу заплахата от радикален ислям, която заплашва Израел и целия свят. Ние предотвратихме страшни терористични атаки, включително и тук във Франция. Израел спря много терористични атаки в Европа и ще продължи да го прави", разкри той.